Help, ik kan niet voor mezelf opkomen!

Wat ben je druk, wat ben je slordig, wat ben je traag, wat ben je stil,  je wilt ook niet veranderen, je schiet ook nooit op, je kunt ook niet luisteren. 

Er is weinig tot geen bewegingsruimte als er tegen je gezegd wordt hoe je bent, hoe je denkt. De gedachte die je dan kunt hebben is: Help, ik kan niet voor mezelf opkomen!

Misschien herinner je nog wel voorvallen uit je eigen kindertijd, wanneer je gedrag werd uitgelegd als onwil. Wat deed het met je als bijvoorbeeld een familielid, meester of juf op school je op deze wijze neerzette? Schrok je van de scherpe kritiek en werd je boos? Of werd je heel stil, verdrietig en dacht je:  er is ook niemand die mij begrijpt! Of was je zeer vastberaden om heel snel volwassen te worden, want dan kon niemand je meer pijn doen, omdat je dan voor jezelf ging opkomen?

Ook al heb je de kindertijd achter je gelaten, de herinneringen aan het verleden zijn er en kunnen je zo weer in het NU raken vb. bij een vervelend gesprek met een collega. Geraaktheid wat er voor kan zorgen dat je niet meer weet wat je wilt zeggen, je klapt dicht of je wordt nerveus en begint te ratelen……enz.

We doen geen recht aan kinderen, tieners, partners ofwel aan elkaar, als de een door de ander in contact, gevoelsmatig in een hoek wordt gezet. Een benauwende plek waar geen ruimte is voor de persoon zelf, met zijn eigen overtuigingen, verlangens, wensen: HET EIGEN VERHAAL.  Een goed gesprek is dan niet mogelijk, er wordt niet ontmoet, echter is er sprake van een ‘mismoeting’ (ofwel geen ontmoeting).

Met name in de ontwikkeling van een kind kan het zelfbeeld worden bepaald worden door datgene wat vanuit de omgeving wordt doorgegeven. Een dicterende, beoordelende ofwel negatieve communicatie waar geen ruimte is voor de mening en eigenheid van het kind, kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van het kind.

Werken aan een gezonde communicatie is zuurstof voor de relatie met anderen.

  • Word jij in contact in de hoek gezet?:

Voor die zich in een hoek  gezet voelt is het belangrijk dat je gaat ontdekken en bewust wordt van de manier waarop je graag benaderd wilt worden.  Gebruikt de ander woorden die verbindend zijn of  werken de woorden splittend? Geef aan bij de ander wat je opvalt en wat dit met je doet. Jij hebt recht op je eigen mening en ruimte. Natuurlijk wil je luisteren naar de ander maar wel vanuit een dialoog waarin zorg is voor elkaar.

  • Zet jij in contact in de hoek?:

Voor degene die geneigd is om de ander in een hoek te zetten het volgende:

Wees oprecht benieuwd naar jezelf, waarom je het nodig hebt om de ander te beoordelen? Ligt dit wel bij de ander of heb je zelf iets te doen? Bijvoorbeeld bewust tijd vrijmaken om het verhaal van de ander te horen.

Zeer belangrijk! Ga niet alleen uit van je eigen referentiekader. Wat betreft kinderen, zij  hebben een ander perspectief dan volwassenen. Dat wat jij als volwassene logisch vindt geldt vaak niet voor kinderen.

Zie ook de betrekkelijkheid van jouw mening. Ontdek dat er, zeker weten, nog een kant is aan wat jij als waarheid beschouwt, dat is de belevingswereld van de ander. Geniet van de ander,  er is vast nog wat te leren.

 

Heb je moeite om voor jezelf op te komen en/ of heb je moeite om positief in contact te staan? Gun jezelf het gesprek hierover en neem contact met mij op Cassandra Akse http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/contact/