Ontspanning helpt Inspanning

De tijd nemen voor ontspanning en afleiding zoeken in drukke tijden, kan moeilijk zijn. De waan van de dag neemt je mee en er is geen houden meer aan. In deze blog maak ik je bewust van wat onbewust mee speelt in het maken van de keuze om te ontspannen.

Non-stop door gaan, te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed kunnen functioneren. Vooral de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen, ondervindt daar veel last van. Maar ook de voorste gebieden van de hersenen hebben onder stress te lijden. Dit zijn de gebieden die uitvoerende functies aansturen, zoals plannen en beslissen. Juist in drukke periodes is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen. Hoe meer je ontspant, hoe beter je functioneert en hoe meer je gedaan krijgt, volgens de Hersenstichting’ https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/ontspanning1

Kennelijk denken we dat doorgaan ons meer oplevert dan de tijd te nemen om te ontspannen…… Hebben we dan meer vertrouwen in de onrust, dan in het maken van de keuze om te ontspannen, te rusten? 

Neem de tijd om te ontspannen!

Ik kan me een moment herinneren dat ik het heel druk had en tot overmaat van ramp ook nog van de trap viel, ik zat onderaan de trap en ik zei hardop tegen mezelf: ‘en zo wil ik het dus niet’ ik werd letterlijk stilgezet. Gek genoeg zorgde dat moment voor bewustwording, bij mij, dat het anders moest.

Tips zoals; bewust plannen van vrije tijd, het maken van een wandeling of het variëren van inspannende taken met lichtere werkzaamheden, kunnen helpen om meer vat te krijgen op ontspanning. Een goed voornemen is wellicht snel gemaakt, maar lastig om vol te houden.

Wat zit er in de weg om ontspanning te omarmen;
  • De overtuiging dat je altijd beschikbaar moet zijn, want anders……….? (Hoog verantwoordelijkheidsbesef ).
  • Moeite hebben met nee-zeggen, dus daardoor je eigen grenzen niet bewaken, gebukt gaan onder een overvol schema. Angst dat je minder leuk gevonden wordt als je nee zegt, het willen pleasen (gedrag), mensen naar de zin willen maken. Zie ook blog: http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/geef-grenzen-aan-en-leef-gelukkiger/
  • Vastbijten (gedrag) bijna obsessief vasthouden, continu bezet zijn met een taak, je hebt de lat hoog liggen. Dit kan te maken hebben met faalangst.
  • De overtuiging hebben dat je het helemaal alleen moet doen, omdat je weinig vertrouwen in de ander hebt of omdat je geen verbinding voelt met de mensen om je heen.
  • Overtuigingen meegegeven vanuit het gezin van herkomst/ context zoals; niet zeuren maar doen, van een beetje werk (lees 24/7) word je niet minder…..
  • Grote zorgen omtrent financiën, balans tussen verhouding inkomsten en uitgaven is zoek, waardoor de last hoog is. (Belemmerende gebeurtenis). Of zorgen/ verdriet omtrent zieke partner, verlies dierbaren enz.
  • Teveel op je bord hebben liggen ten aanzien van werk en privé. Zie ook blog: http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/minder-gestrest-ruimte-voor-jezelf

In de bovenstaande voorbeelden lezen we dat bepaalde overtuigingen, angsten en gedrag, maar ook gebeurtenissen in je leven er voor kunnen zorgen dat je aan het overleven bent en in het geheel niet toekomt aan ontspanning. Maar als letterlijk afstand nemen kan zorgen voor een beetje meer evenwicht en overzicht, wil ik om een begin te maken, jou met de onderstaande drie punten, toch uitdagen om een keuze te maken voor ontspanning.

  1. Ga op zoek naar wat je leuk vindt om te doen, iets wat je helpt om te ontspannen zoals; puzzelen, muziek luisteren, theedrinken met een vriend(in), ontspanningsoefeningen, opruimen, dansen enz.
  2. Plan bewust momenten om te ontspannen.
  3. Kies een symbool dat je associeert met ontspanning. Leg deze op een plek vb. op je bureau, in je jaszak, als reminder om op vaste tijden te ontspannen. (Een symbool kan je daadwerkelijk ff weer bij de ontspanningsles houden)

Veel succes en zorg goed voor jezelf! Cassandra Akse

Voor meer informatie kijk op mijn site: http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/